Οδηγίες Επισκευής Φουσκωτού

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΦΟΥΣΚΩΤΟΥ ΑΠΟ HYPALON NEOPREN

Το σκάφος επισκευάζεται συνήθως ξεφούσκωτο ή ελαφρώς φουσκωμένο. Η επιφάνεια που χρειάζεται την επισκευή, καθώς και το μπάλωμα πρέπει να είναι καθαρή από γράσα, λάδια, βρωμιές, χρώματα, κόλλες, και στεγνή. Κόψτε ένα κομμάτι μπάλωμα τουλάχιστον 2-3 εκατοστά μεγαλύτερο από την τρύπα ή την πολύ μικρή σχισμή που θέλετε να επισκευάσετε και στρογγυλέψτε τις γωνίες του. Για μεγαλύτερες σχισμές 5-10cm και πάνω, το μπάλωμα που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Γυαλοχαρτάρετε το τμήμα του σκάφους που θα καλύψετε και το μέρος του μπαλώματος που θα έρθει σε επαφή με το σκάφος και σκουπίστε τις γυαλοχαρτισμένες επιφάνειες με πανί βρεγμένο με ασετόν ή ΜΕΚ ώστε να απομακρυνθούν σκόνες και λιπαρές ουσίες.
Προσοχή εάν έχει περαστεί το σκάφος με σιλικονέλαιο πρέπει να καθαριστεί πάρα πολύ καλά πριν το κόλλημα. Στη συνέχεια κάντε ένα μείγμα κόλλας 233 ή FRABO με τον ειδικό καταλύτη σε αναλογία περίπου 7-10%, αλείψτε μία στρώση και στις δυο επιφάνειες και αφήστε να στεγνώσει για 2-6 ώρες χωρίς να κολλήσετε τις επιφάνειες. Κατόπιν κάντε ένα νέο μείγμα κόλλας με καταλύτη και αλείψτε και δεύτερη στρώση επάνω στην πρώτη και απευθείας κολλήστε τις δυο επιφάνειες μεταξύ τους, εφαρμόζοντας πίεση κατ` αρχήν από τη μια άκρη στην άλλη, για να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας, και εν συνεχεία μόνιμη σε όλη την επιφάνεια.
Η πλήρης κλήρυνση της κόλλας επιτυγχάνεται μετά από 24 ώρες, γι’ αυτό: Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες πριν φουσκώσετε με πλήρη πίεση το φουσκωτό σας όταν πρόκειται για μικρά μπαλώματα, και 48 ώρες για μεγαλύτερα μπαλώματα. Καλό όμως είναι οι χρόνοι αναμονής να είναι ακόμα μεγαλύτεροι.


ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΦΟΥΣΚΩΤΟΥ ΑΠΟ PVC

Αγριέψτε καλά τις προ συγκόλληση επιφάνειες με γυαλόχαρτο και στη συνέχεια καθαρίστε τις πολύ καλά με ασετόν ή MEK. Οι επιφάνειες θα πρέπει να είναι τελείως καθαρές από τυχόν παλιές κόλλες ή άλλα κατάλοιπα.
Αναμείξτε την κόλλα CM-888 με καταλύτη Carmydur ή Desmodur RFE σε αναλογία 10-15% για το πρώτο χέρι. Αλείψτε με ένα πινέλο μια λεπτή στρώση στις επιφάνειες που θέλετε να κολλήσετε και αφήστε να στεγνώσει για 2-4 ώρες (αναλόγως της θερμοκρασίας) χωρίς να κολλήσετε τις επιφάνειες.
Στη συνέχεια κάντε ένα νέο μείγμα κόλλας με καταλύτη σε αναλογία 10% και περάστε μια δεύτερη στρώση και στις δύο πάλι επιφάνειες. Περιμένετε να τραβήξει η κόλλα περίπου 10 λεπτά.
Αμέσως μετά θερμάνετε τις επιφάνειες με ένα πιστόλι θερμού αέρα ή σεσουάρ και από απόσταση 20 περίπου πόντων στους 60 περίπου βαθμούς και φέρτε τις επιφάνειες σε επαφή. Εφαρμόστε καλή πίεση με κάποιο μεταλλικό ρολάκι από τη μία άκρη προς την άλλη για να φύγει τυχόν εγκλωβισμένος αέρας και στη συνέχεια σταθερή πίεση σε όλη την επιφάνεια με κάποιους σφικτήρες ή βάρη για τουλάχιστον 24 ώρες.

  • Η μέγιστη δυνατή συγκόλληση επιτυγχάνεται μετά από 48 ώρες.
  • Χρόνος χρησιμοποίησης του μείγματος (κόλλας+καταλύτη) είναι περίπου 30 λεπτά.
  • Η κόλλα μπορεί να αραιωθεί με ασετόν αλλά καλό είναι να αποφεύγεται.
  • Η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται υπό σκιά και σε φυσιολογική θερμοκρασία περιβάλλοντος 15-30οC.
  • Η κόλλα καθαρίζεται πριν στεγνώσει με διαλυτικό ΜΕΚ ή ασετόν.
  • Τα δοχεία πρέπει να κλείνονται μετά από κάθε χρήση και η αποθήκευση να γίνεται σε δροσερό και ξηρό χώρο.
  • Οι συγκολλήσεις (με μείγμα κόλλα-σκληρυντή) έχουν μεγάλη αντοχή στη θερμοκρασία.

ΚΟΛΛΗΜΑ PVC ΜΕ HYPALON NEOPREN

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση και της κόλλας 233 και της κόλλας 888.
Γυαλοχαρτάρετε τις δυο επιφάνειες που θέλετε να κολλήσετε, καθαρίστε με ασετόν ή ΜΕΚ και εν συνεχεία περάστε μια επίστρωση της κόλλας 233 (με 10% καταλύτη) στην επιφάνεια του HYPALON NEOPREN, και μια επίστρωση της κόλλας 888 (με 10% καταλύτη) στην επιφάνεια του PVC. Αφήστε να περάσουν μερικές ώρες, χωρίς να φέρετε σε επαφή τις δύο αυτές επιφάνειες. Κατόπιν και αφού έχουν στεγνώσει τα πρώτα χέρια (μετά από 2-6 ώρες περίπου) κάντε ένα νέο μείγμα κόλλας 888 και επαλείψτε και τις δυο πλέον επιφάνειες με την ίδια κόλλα, χωρίς να τις κολλήσετε.
Περιμένετε λίγα λεπτά να τραβήξει η κόλλα και κατόπιν ζεστάνετε τις δυο επιφάνειες με πιστόλι θερμού αέρα (50οC-70οC).

Τέλος κολλήστε τις επιφάνειες συσφίγγοντας τες πάρα πολύ καλά για 24 ώρες.
https://andreou.gr/odigies-episkeyis-foyskotoy