Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Μια σύγκρουση ή ένα χτύπημα μπορεί να δημιουργήσει μια ρωγμή ακόμα και μια μεγάλη οπή όπως φαίνεται στο σχήμα 1.
Ευτυχώς όμως η ζημιά μπορεί να αποκατασταθεί πολύ πιο εύκολα στις πολυεστερικές κατασκευές από ότι σε άλλα υλικά όπως το ξύλο ή το μέταλλο.
Πρώτα χαράσσουμε έναν κύκλο ή μια έλλειψη στην εξωτερική επιφάνεια της ζημιάς (σχήμα 1) του σκάφους (π.χ. γάστρας) ώστε να περι βάλει όλη την περιοχή που έχει το πρόβλημα.
Με μια σέγα κόβουμε περιμετρικά το σημειωμένο μέρος (σχήμα 2) και το απομακρύνουμε.
Με ένα γωνιακό τροχό και γυαλόχαρτο κάνουμε φάλτσα τα χείλη του κυκλικού ή οβάλ ανοίγματος ώστε η διάμετρος της εξωτερικής πλευράς να είναι μεγαλύτερη από την εσωτερική (όπως φαίνεται στο σχήμα 3).
Επίσης λειαίνουμε την εσωτερική επιφάνεια γύρω από την οπή σε έκταση περίπου 20-50cm αναλόγως του μεγέθους της οπής.
Στη συνέχεια τοποθετούμε μια μεταλλική ή ξύλινη πλάκα μεγαλύτερη από την οπή στο έξω μέρος της γάστρας την οποία καλύπτουμε με σελοφάν ή αποκολλητικά κεριά για να μην κολλήσει έπειτα η ρητίνη και τη στερεώνουμε με κολλητική ταινία (όπως φαίνεται στο σχήμα 4).
Στη συνέχεια θα εργαστούμε από το εσωτερικό της γάστρας του σκάφους. Ετοιμάζουμε το Gel Coat και το απλώνουμε στην εσωτερική επιφάνεια της πλάκας, σε πάχος 1mm (2-3 χέρια).
Μόλις το gel coat πολυμεριστεί μερικώς, 2-6 ώρες, αρχίζουμε να τοποθετούμε διαδοχικά τα φύλλα του Fiber Glass ανάλογα με τις διαστάσεις του ανοίγματος αρχίζοντας προοδευτικά από το μεγαλύτερο και συνεχίζουμε να τοποθετούμε Fiber Glass μέχρι να δημιουργηθεί το ίδιο πάχος με το πάχος του επισκευαζόμενου κομματιού.
Επιπλέον, τοποθετούμε αρχίζοντας από το μικρότερο, 3-5 φύλλα Fiber Glass στο εσωτερικό της γάστρας με το τελευταίο να έχει διαστάσεις όσο και η επιφάνεια που λειάναμε (οπή 20-50cm περιμετρικά).
Στη συνέχεια αφήνουμε να πολυμεριστούν τα υλικά τουλάχιστον 24 ώρες και αφαιρούμε την πλάκα προσεκτικά.
Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο από Fiber Glass με πολυεστέρα το οποίο αγκαλιάζει και δένει μαζί με το υπόλοιπο σκάφος σα να έχει γίνει από την αρχή.
Εξωτερικά τώρα, τρίβουμε και γυαλίζουμε με αλοιφές FARECLA για να επιτύχουμε ομοιόμορφη γυαλάδα με το υπόλοιπο σκάφος.


Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Επιθεωρήστε τη ζημιά προσεκτικά εκτιμώντας ποια είναι η ακριβής επιφάνεια στην οποία πιθανόν να έχει αδυνατίσει η αντοχή (στη φωτογραφία 1 φαίνεται με συνεχή γραμμή).
Μετά εκτιμήστε την επιφάνεια που πρέπει να τροχιστεί (όπως δείχνει η διακεκομμένη γραμμή). Αυτή πρέπει να είναι 10-20 εκατοστά μεγαλύτερη από την επιφάνεια που έχει υποστεί ζημιά.
Καλύψτε την επιφάνεια εργασίας 10-20 εκατοστά γύρω από την επιφάνεια που πρέπει να επιδιορθωθεί (όπως φαίνεται στη φωτογραφία 2).
Χρησιμοποιώντας ένα δίσκο λείανσης τροχίστε όλο το αδύνατο σημείο του υλικού στις απαιτούμενες σε βάθος στρώσεις ή αφαιρέστε το αν χρεια-στεί.
Αγριέψτε με χοντρό γυαλόχαρτο την επιφάνεια που περιβάλλει την οπή που θα σχηματιστεί εκεί που αφαιρέθηκε το υλικό.
Κόψτε μια πλάκα λίγο μεγαλύτερη από το άνοιγμα από λεπτή μεταλλική λάμα ή σκληρό πεπιεσμένο χαρτί (χάρντμπορντ) που θα χρησιμοποιηθεί σαν εκμαγείο-πλάτη στο εσωτερικό (φωτογραφία 3).
Κρατώντας την πλάκα υποστήριξης με ένα σύρμα, σαν άγκιστρο, περάστε τη μέσα από το άνοιγμα και κρατήστε τη με δύναμη πάνω στην εσωτερική επιφάνεια του σκάφους.
Διαμορφώστε το σχήμα της πλάκας αυτής ώστε να πάρει ακριβώς το σχήμα της εσωτερικής επιφάνειας του σκάφους (φωτογραφία 4). Στηρίξτε την πλάκα με φρεζάτες λαμαρινόβιδες, μέσα από την «αγριεμένη» περιοχή, ενώ την κρατάτε σταθερά με το σύρμα.
Μόλις οι βίδες κρατήσουν στερεά την πλάκα στη θέση της αφαιρέστε το σύρμα.
Ανοίξετε μερικές ακόμη τρύπες στην πλάκα που θα βοηθήσουν να κρατηθεί καλύτερα η ρητίνη και τα ενισχυτικά υαλοπιλήματα πάνω σε αυτή (φωτογραφία 5).
Κόψτε μια σειρά από κομμάτια FIBER GLASS, το μικρότερο από τα οποία πρέπει να έχει ακριβώς τις διαστάσεις του ανοίγματος και τα επόμενα μεγαλύτερες, και ποτίστε τις με ρητίνη πολύ καλά.
Τέλος, εξωτερικώς στοκάρετε, τρίβετε, βάφετε και γυαλίζετε.

https://andreou.gr/episkeyis-spasimatos-se-polyesteriko-skafos